Nurkkakuva
Vuokkiniemi
Latvajärvi
Venehjärvi
Ponkalahti
Pirttilahti
Tsena
Tollonjoki
Uhtua
Vuonninen
Lonkka
Jyvöälahti
Haikola
Jyskyjärvi
Pistojärvi
Paanajärvi
Kontokki ja Kostamus
Akonlahti
Rimpi
Kuivajärvi ja Hietajärvi
Vuokinsalmi

Haku Apua
- Etusivu Taustaa Runokylät Elvytys Kulttuurimatkailu Kartta
- - - - - - -

Uhtuan nähtävyyksiä

Uhtua
Runonkeruu Uhtualla
Nähtävyyksiä
Panoraama
Ääninäyte
Runonäyte

Jamasen aitta on ainoa Uhtuan rakennus, jonka yhteyteen Lönnrotin nimi voidaan varmasti liittää. Kuudennella runonkeruumatkallaan (1835) Lönnrot laulatti aitan omistajaa Varahvontta Jamasta ja seitsemännellä (1836) hän asui kolmisen viikkoa tämän luona yhdessä matkakumppaninsa J. F. Cajanin kanssa.
Viime sotien jälkeen aitta muutettiin asunnoksi ja sen pelasti jälkipolville Niina Vatanen kieltäytymällä muuttamasta rakennuksesta viranomaisten halutessa purattaa sen.

Lönnrotin mänty sijaitsi aiemmin Uhutjoen suussa Kuittijärven rannalla. Perimätiedon mukaan Lönnrot laulatti sen juurella runontaitajia, mutta taru ei voi pitää paikkaansa, sillä Lönnrotin vierailuajat Uhtualla osuivat huhti- ja marraskuuhun.

1950-luvulla eräs pariskunta kaatoi kelottuneen puun ja ehti sahata siitä hyvän osan polttopuikseen, ennenkuin vahinko havaittiin. Latvaosa pystytettiin vanhan kulttuuritalon länsipuolelle ja siirrettiin Stalin-kultin kumoamisen jälkeen nykyiselle paikalleen talon toiselle puolelle hänen patsaansa jalustalle.

Lönnrotin mänty on Petroskoissa toimivan kansallista kirjallisuutta julkaisseen Karjala-kustantamon tunnuskuvassa.

Runonlaulajamuseo
Vuosisadan merkittävimpiin kuuluneen runonlaulajan Muarie Remsun asuintalo siirrettiin Vuokkiniemen Kaskolasta 1980-luvun alussa Uhtualle runonlaulajamuseoksi.
Uhtuan vanha kalmismaa
Viime sotien jälkeen kalmistosta poistettiin hautamuistomerkit ja siitä tehtiin huvipuisto, jossa järjestettiin kansanperinnejuhlia ja tanssiaisia. Vanha kalmismaa on nähtävissä I. K. Inhan valokuvissa.
Lamminpohjan lastentarha
Rakennus näkyy I. K. Inhan valokuvassa. Tuolloin se oli asuintalo. Rakennus on toiminut lastentarhana viime vuosikymmenien ajan.
Se purettiin vuonna 1999.
Siivikon talo on Uhtuan vanhimpia. Se olisi tahdottu moneen otteeseen purkaa, mutta sen pelasti siinä asunut ja nyt jo tuonilmaisiin siirtynyt Olga Leontjeva.

Lamminpohjan vanha kalmisto
Uhutjoen mutkassa sijaitsi toinen Uhtuan vanhoista hautausmaista. Se oli vaarassa joutua asuntoalueeksi 90-luvun alussa. Aivan vanhan kalmismaan vierellä sijaitsee paikka, josta I. K. Inha valokuvasi jokimaiseman.

Uhtua
Runonkeruu Uhtualla
Nähtävyyksiä
Panoraama
Ääninäyte
Runonäyte