Nurkkakuva
Vuokkiniemi
Latvajärvi
Venehjärvi
Ponkalahti
Pirttilahti
Tsena
Tollonjoki
Uhtua
Vuonninen
Lonkka
Jyvöälahti
Haikola
Jyskyjärvi
Pistojärvi
Paanajärvi
Kontokki ja Kostamus
Akonlahti
Rimpi
Kuivajärvi ja
Hietajärvi
Vuokinsalmi

Haku Apua
- Etusivu Taustaa Runokylät Elvytys Kulttuurimatkailu Kartta
- - - - - - -

Kuivajärven ja Hietajärven
nähtävyyksiä

Kuivajärvi ja Hietajärvi
Nähtävyyksiä
Panoraama
Ääninäyte
Runonäyte - Kuivajärvi
Runonäyte - Hietajärvi
Tsasouna
Nykyinen tsasouna valmistui vuonna 1957 ja vihittiin käyttöönsä seuraavana vuonna. Aiempi tsasouna paloi talvisodan aikana helmikuussa 1940, kun suomalaiset sotilaat polttivat kylän evakuoinnin jälkeen. Tämä tsasouna oli ehtinyt olla käytössä vain runsaat viisi vuotta. Sitä edellinenkin tsasouna oli palanut. Se oli pieni aittamainen rakennus Hilippä Huovisen pihapiirissä. Sen kohtalona oli tuhoutua päärakennuksen tulipalon yhteydessä vuosisadan vaihteessa.

Vanha Kalmosaari
Hietajärven, Kuivajärven ja rajantakaisen Vuokinsalmen kylän yhteinen kalmismaa sijaitsi Hietajärven viereisen Vuokkijärven saaressa. Rajan sulkeuduttua 1920-luvulla Suomen puoleiset kylät joutuivat perustamaan uuden hautausmaan, sillä vanha Kalmosaari jäi rajaviivalle.

1980-luvulla hietajärveläinen perinteentaitaja, kyläpäällikkö Jussi Huovinen pystytti Kalmosaareen vienalaisen ristin kaikkien saareen haudattujen esi-isien ja -äitien sekä muiden heimolaisten muistoksi. Kalmosaaressa käynti vaatii erityisluvan, koska se sijaitsee valtakunnan rajalla.

Kalmosaari
Kuivajärven kalmismaa syntyi, kun entiseen kiellettiin hautaamasta valtakunnan rajan tultua kulttuurirajaa vahvemmaksi. Kalmismaa on ollut käytössä 1920-luvulta alkaen.
Domnan Pirtti
Karjalan Sivistysseuran aloitteesta Väinölä-säätiön rakennushankkeena toteutettu Suomen vienalaisten runonlaulajien kunniaksi pystytetty Domnan Pirtti on palvellut sekä kyläläisiä että vierailijoita koulutus- ja matkailukäytössä vuodesta 1964 alkaen. Domnan Pirtti on saanut nimensä Vuokinsalmesta Kuivajärveen naidun runonlaulaja Domna Huovisen mukaan. Pirtti on nykyään Suomussalmen kunnan omistuksessa, mutta vuokrattu kylän kanta-asukasperheelle, Ritva ja Pentti Huoviselle, matkailukäyttöä varten.

Murhinsalo
Hietajärven ja Kuivajärven kylien lähellä sijaitseva erämetsäalue, Murhinsalo, on palvellut kyläläisiä perinteisenä nautinta-alueena parin vuosisadan ajan. Alueen sisällä on kylien kala-aitta Murhijärvi, jonka rannalla on vanhoja kalamajoja. Metsähallitus on hakkuusuunnitelmillaan uhannut Murhinsalon koskemattomuutta 1980-luvulta alkaen ja osittain ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka ovat heikentäneet alueen erämaaluonnetta. Asenteet 1990-luvulla muuttuivat Metsähallituksessakin ja Kalevalan juhlavuosi 1999 edeltävine kampanjoineen on saanut aikaan sen, että Suomussalmen vienalaiskylien erämaa-alue sisällytetään "Kalevala-puisto" -nimiseen luonnonsuojelualueeseen.

Kuivajärvi ja Hietajärvi
Nähtävyyksiä
Panoraama
Ääninäyte
Runonäyte - Kuivajärvi
Runonäyte - Hietajärvi