Nurkkakuva
Vuokkiniemi
Latvajärvi
Venehjärvi
Ponkalahti
Pirttilahti
Tsena
Tollonjoki
Uhtua
Vuonninen
Lonkka
Jyvöälahti
Haikola
Jyskyjärvi
Pistojärvi
Paanajärvi
Kontokki ja Kostamus
Akonlahti
Rimpi
Kuivajärvi ja Hietajärvi
Vuokinsalmi

Haku Apua
- Etusivu Taustaa Runokylät Elvytys Kulttuurimatkailu Kartta
- - - - - - -

Haikola

Haikola
Nähtävyyksiä
Runonäyte
Haikolan kylä on Kalevalan piirin vanhoista kylistä kaikkein parhaiten säilynyt kokonaisuus.

Kylä sijaitsee Kepajoen vesistöön kuuluvan Kotijärven saaressa noin 40 kilometriä Uhtualta Kemiin päin. Se ei ole koskaan ollut suuri kylä; saaren koko (pituus vain n.1 km ja leveys 0,5 km) on asettanut rajoituksena. Tosin 1900-luvun alkupuoliskolla asutus laajeni myös mantereen, "Väärän", puolelle, mutta ainoat säilyneet rakennukset - kaikkiaan seitsemän - sijaitsevat saaressa. Vuonna 1905 taloja oli 11 ja asukkaita 84.

Kylän rakennuskanta on kokonaan vanhaa, perinteenmukaista ja maisemaan soveltuvaa. Haikolan kalmisto on yksi Vienan kauneimmista.

Haikolan kylä on vanhalta nimeltään Jouhkola, varhaisimman nimeltä tunnetun asukkaansa mukaisesti. Sukuperintönä eläneen tarinan mukaan Jouhko on kylän perustajan pojanpoika. Ukko oli lähtenyt entisestä asuinpaikastaan Tuhkasenvaarasta, kun karhut kurkistelivat ikkunoista sisään, ja asettunut niiltä välttyäkseen saareen.

Viime vuosisadan tunnetuin haikolalainen on Karjalan kansankirjailija Ortjo Stepanov, karjalaisittain Jouhkon Kalaskan Vasken Oleksein Pekan Miihkalin Ortjo. Hänen isoisän isoisäänsä Kalaskan Vaskea ja hänen äidinisänsä äitiä Karpan Moarieta laulatti Borenius vuonna 1872 ja totesi Haikolan olevan viimeisimpiä runoseutuja idän suunnassa.

Kalaska ja Vaske tunnettiin tietäjinä ja heidän jälkeensä näitä taitoja veivät eteenpäin Ortjon isosetä Simana ja äidinisä Ohvo. Ortjon isän Miihkalin runonlaulua on tallentanut petroskoilainen folkloristi Viktor Jevsejev

Ortjo Stepanov on kirjoittanut laajan, 6-osaisen romaanisarjan "Kotikunnan tarina", jossa heijastuvat Vienan Karjalan vaiheet 1920-luvulta 60-luvulle. Teossarjassa kirjailijan kotiseutu on tapahtumien keskipisteenä.

 

Haikola
Nähtävyyksiä
Runonäyte