Carl Niklas Keckman

Kajanista 29 p. Maalisk. 1833

R.W.

Markkinoista ei minulla ollut suurta iloa, vaikka minä niitä toivoin saadakseni kirjoittaa runoja Archangelin miehiltä. Tultuani sairaaksi jo viikko ennen markkinoita, makasin minä silloin vuoteessa pian tunnotoinna, enkä kyennyt mihinkään. Nyt olen minä tervehtymään päin pidettyä tautia 5 viikon ajan. Muutoin oli täällä paljon Archangelin miehiä markkinoilla ja muutamien runoniekkain nimet olin jo ennen saanut tietä heidän täällä kulkevilta maanmiehiltänsä.

Kuin vaan olisi aikaa, kyllä täällä Suomen kielen puolesta olisi paljon tehtävätä. Venäläisiä, jolla nimellä täällä kuttumme Suomalaisia rajan takaa, kulkee yhä lakkaamata. Niiltä saisi hyvästi selityksiä oudoista suomalaisista sanoista, joita runoissa löydämme; jota työtä usein on ollut mielessäni koettaa. Itsestänsä on Kajanin Läänissä selvempi Suomen puhe, kuin tiettyäni missään muussa paikassa koko Suomen maassa. Rahvas ei kerro Savon tavalla äänettömiä puustavia, että sanoisivat tulloo, männöö, rekkeen, vaan sanovat aina kohdallansa tulee, menee, rekeen. Samalla tavalla myös tule, mene, pane, ole, olisi, eikä tuu, maa, paa, oo, oisi, j.n.e. Ruottalaisia sanoja kuullaan harvassa, eikä sinne päinkään, kuin Oulun Suomessa. Täällä puhutaan pian yhtä selvästi kieltämme, kuin Dohtori vainaja Frosterus kirjoittaa sitä Huvituksessansa Luomisen Töistä ja Runoissansa.

Miksikä näyttää Sanan Saattaja Wiipurista sinusta. Luulisinpa sen käyvän Oulun Wiikko Sanomien verralle, ja jos ei kävisikkaan, niin on se kuitenki kymmeniä kertoja etuisampi Turun W.S. viimeisinä vuosina. Minusta on se pahoin Oulun W. Sanomien kirjoittajilta, että he usein täyttävät lehtinsä pelkillä tarinoilla ja että he ovat epävakaiset Suomen kirjoituksessa. Toisinaan luemme aviiseissansa muuttauda, toise muuttauta, ja vielä toiste muuttauva jotka minusta ei yksikään ole oikein kirjoitettu. Niin on myös se vaivainen d hirmuisessa armonalaisuudessa. Välistä heitetään se, välistä päästetään toisten puustavien seuraan. Parahaksi olen minä päättänyt, että d pidetään kirjoissamme ja pyysin usein Appelgreniäkin Oulussa aina kirjoittamaan sillä lailla, mutta hänellä ovat omat päätöksensä.

Nyt toisista asioista: Kuin arvattavasti muistat, olet sinä velkani takauksessa Bankissa. Tänä päivänä lähetän minä Räkninkiä Lääkärin Pää Hallitukselta tutkittavaksi. Saatuani ne maksetuksi makson niistä lähetän minä kohta 5:nnen osan velastani ja [paperi rikki] jotka yhteen laskettua tekevät 272 Ruplaa, toivoin [paperi rikki] että sinä vielä tulevan vuoden kirjoitat nimesi takaukseksi. Toivonpa vuoden päästä saavani koko velan maksetuksi. Toisten takausmiesten tygö olen minä myös kirjoittanut. Kuin tapaat Ilmonin, niin muistuta häntä, että hän kiirehtäisi Räkninkieni kanssa, jotta saisin rahat oikialla ajalla Bankkiin. Sano myös tervehyksiä hänelle, Appelgrenille ja muille. Framhärdar din Bror och ödmj. tjenare