Jakov Grot

Kajaanista 15 elokuussa 1847

Käräste Broder!

Elämästäni ja olennostani täällä en tiedä mitään muuta kertoa', kun että olen ollut terve, toiset puolet ajat kirjoitellut vanhempaini tykönä Polvilassa, toiset puolet entisessä asuntopaikassani Kajaanissa. Hyvin vähä on täällä tänä kesänä vieraita kulkenut, ja itse en ole muualla koko kesässä ollut, kun kerran Paltamossa. Wiron maasta kävi täällä muutamia päiviä johanneksen edellä paruoni Ungern von Stenberg, ja lähti täältä jokia myöten alas Ouluun, josta juhannusyöksi oli Avasaksaan kulkenut.

Aikani täällä olen menettänyt puolittain Sanakirjan, puolittain uuden Kalevala-laitoksen kanssa. Uusi laitos Kalevalasta tulee ehkä toistansa entistä runsaammaksi. Europaeuksen kokoamat keräykset olen jo melkein kaikki läpi kulkenut ja lisäykset paikkoihinsa kirjoittanut, mutta paljo on vielä muiltakin ko'ottuja runoja, joiden kanssa tulee sama työ eteen. Ehkä kuitenkin saan tänä vuonna kaikki selväksi, niin että talvella taas saan kaiken aikani Sanakirjan toimituksessa menettää.

En vielä ole päättänyt, jos tulevan talvenkin tulen täällä Kajaanissa asumaan, vaan kuitenkin luulen syksyllä taas lähteväni Wesilahteen professori Törngrenin tykö ja siellä talven viipyväni samassa paikassa, kun viimeisenkin talven.

Joko piankin tulee painetuksi Wenäjän kielen oppikirjasi Suomen kouluille, jota sanot toimittaneesi? Ethän liene'kään siinä sanoja ilman korkomerkeittä (accenttecken) jättänyt, niin kuin entiset lukukirjamme' ovat.

Kun kirjoitat Pletniefille', niin lähetä hänelle paljo terveisiä minultakin, joka usein mielihyvillä muistelen hänen ystävällistä kohteliaisuuttansa. Ole kuitenkin itse ennen muita tervehditty

veljelliseltä ystävältäsi

Elias Lönnrot

P.S. Högman ja muut täkäläiset tuttavasi käskevät sanoa