Carl Niklas Keckman

Kajanista 9 Maalista 1835

R.Ystävä!

Kalevalan Runot annoin viimme tiistaina tahi 3:ntena tätä kuuta Montgomerille, joka heti Helsinkiin tultua lupasi ne Sinulle tuoa. Epäilemättä olet ne jo käsittänytki. Nyt vaan pyyän Sinua ensipostissa minulle kirjottamaan ettäs olet saanut ja myös toisestaki asiasta, josta Kalevalan kera työnnetyssä kirjassa mainitsin. Voi kun nyt soisin itse siellä pränttiaikana olevani. Ilman että Sinun lienee työläs outoin kirjainten tähen kaikista selvääkän saaha olisi itse runoissaki taasen paikottain parannuksia, lisäyksiä ja oikasemista tehtäviä. Vaan nyt sinne päästäkseni en kehtaa enkä tohi lupoakan anoa vasta viimmekesänä siellä oltuani.

Kalevalasta päästyäni minulla nyt olisi kolmetki tarkkaa työtä käsille otettavaa. 1:seksi Korhosen Runot selvään kirjottaminen ja pränttiin lähettäminen. Niitä hänen parempia laatimia taitaisi tulla kooltaan Ruunulinnan suuruinen kirja. 2:seksi Vanhat Karjalan laulut (Balladat) samalla tavalla suorittaminen. Niitä tulisi jos yhen suuruinen eli vähä suurempiki kirja kun eillisiä. 3:neksi Loihtorunot, Synnyt, Sanat jne kaikki samaa laatua paikalleen siivoaminen samati präntättäväksi. Niistä tulisi paljonki työtä ja kirja saisi ainaki Kalevalan kokoseksi. Vieläpä 4:neksi olisi työ nykysemmistä runoista ja lauluista, 5:neksi on jo aikaaki alotettu, aina vielä keskonen, Suom. Lääkäri-kirja työnä, jota Frenckell on pyytänyt saaha kirjotetuksi ja 6:neksi ovat muutamat pyytäneet minua Suom. Grammatikataki kirjottamaan, joka kuitenki, kun jo alustalo nään, on yli minun mahtini. Vaan näätpä niistä eillä mainituistaki, että joutoaikoa ei juuri oliskana, vaikk en nyt viikon sisässä aio puuttua mihinkään kirjotushankkeesen koska jo ennestään pelkästä kauan istumasta koko peräpuoli on vaivanalanen.

Nyt minulla ilman sitä on huomispäivänä matka alotettavana Kuhmoon, jossa taian noin viikon päivät viipyä. Sitten sieltä tultuani yritteleisin taas moniaksi viikoksi Kiannalle ja Venäjän puolelle, niin että tulisin Pääsiäisen Venäjällä olemaan.

Mitä luulisit Sinä siitä, jota itsekseni jo kauanki olen mietiksellyt nimittäin pyytää Konsistoriolta noin puolentoista eli pari tuhat Ruplaa vuoeksi vaeltaakseni halki kaikki paikat niin Suomen kun Venäjänki puolella, joissa vaan Suomen kieltä haastetaan. Yhtenä vuonna sitä paljo ei saisikkana toimeen, vaan 2:tena ja 3:tena vähä ainaki. Esinnä kulkisin mielestäni kaikki paikat Vienan ja Aunuksen Gubernioissa kootakseni, mitä mistäki saisi ja sattuisi, Runoja, Lauluja, Satuja, Tarinoita, Sanoja, Sananparsia, Kaikenlaisia muita tietoja maasta, tavoista, elämästä jne. Ne esinnä tieusteltuani vaeltaisin samati Suomenki maan ja ilman jo nimitetyitä aineita kirjottaisin tarkasti mitä puheen murteista ja laauista kussaki paikassa, jossa ne erotaksen, olisi maltettavata. Mitä nyt luulet; - rupiaisiko Universiteetti tuonlaista yritystä puoltamaan ja rahalla auttamaan? On se ennen kaikenlaisiinki rahoja työnnellyt, kun. e.m. Taurian matkallenki niillen jotka sieltä 15 ja 16 tuhat Ruplan verolta heiniä ja kärpäsiä keräsivät. Niin suuresta Summasta minulla ei olisi puhettana, eikä puolestana, kun vaan 2:ksi eli 3:ksi vuoeksi saisin 1500 eli 2000 Ruplaa vuoelta, niin luulisin jo kyllä voivani kulkia missä tahansa ja saavuttavani kaiken sen hyövytyksen, minkä suuremmillaki rahoilla. Enkä juuri itse koko matkallenkan pyrkisi, sillä yhtä hyvä ja paljo levollisempi lienee ilman senlaisia tuumia paikallaan elellä; vaan näyttää mielestäni kun olisi Universiteetin velvollisuus jotai Suomen kielen ja tietojen hyväksi hankkia. Erityiset ihmiset Lencqvisti, Gananderi, Porthani, Topelius ovat tässä työssä aikansa kuluttaneet; Rumäntsoffi, vaikka Venäläinen, piti myös siitä huolta; vaan mitä on meiän oma Universiteetti tehnyt? Tarpeellinen olisi siis sekä Universiteetin itse puolesta, että Suomalaisten tietojen puolesta vielä tarpeellisempi, soaha jos ketä senlaiselle matkalle lähetetyksi. Ka Englannissa siitä ei olisi pitkiä puheita; siellä erityiset ihmisetki sitä auttaisivat toimeen.

Tämä asia on jo kauanki maannut, jotta juuri pyyän Sinunki sanomaan ajatuksesi, millä toivolla tuosta olisi Konsistoriolle kirjottaa. Taikka jos ilman kirjottamatta itsestänsä päättäsivät jotai, joko minun taikka jonkun toisen senlaiselle matkalle laittaa. Luulisin minä Lääkärihallitukselta ainaki luvan saavani, liiantenki jos Lääkäriasioihin kuuluviaki ottaisin tutkiakseni. Vaan nyt se minulla olisi paras halu ja mieli vaikka mille matkelle, jolta jotai etua Suomelle luulisin toimeen saavani; muutaman vuoen perästä enää enää en taitaisi lähteäkkän.

Kiitoksia tänne Gosmannin kanssa lähetetyistä kirjoista, joista minulla kyllä oli muutamaksi päiväksi huvittavaista lukua. Kauniit ovat ne kumpanenki. Se Sinulta toimitettu näyttää justin somaksi Yhteisellen Kansallen ja luulen ja toivon sen tuo tuostaki vähän oikasevan [paperi rikki: niitä] ykspuolisia ajatuksia, joita Evangel. Seura kirjoillansa on kansan villittämiseksi levitellyt Helvetin tulikivijärvestä ja muista senkaltasista. - Ruunulinna epäilemättä Suomessa on paremmin luonnistanut kun ennen muissa kielissä ensimmäiset kokeensa. Paljoko Lagervalli Kirjallisuuden Seuran parannuksista on hyväksi käyttänyt, kosk'ei hän niistä niin missään varsin nimitäkkänä? Olisi tuo lysti tietää. Miehellä taitaa olla oma kauneus jos pienenäki vikana.

Näinä päivinä olen nyt uuteen taloonki muuteksellut, vaan Jumala varjelkoon ketään ihmistä muuttamasta; paljo siitä on huolta, erittäin tällaisessa kaupunnissa. Terveyksiä!

Elias Lönnrot