Carl Niklas Keckman

6. Helmistä 1835

Rakastettu veljeni!

Kirjasi sain minä jo viikon päivät sitte, jotta kyllä viimmesessäki postissa olisin saattanut vastata, vaan koska toivoin Väinämöisen runot nykyseksi valmihiksi saavani, niin heitin siksi vastaukseni. Myös ovat ne nyt valmiit, ainoastaan Esipuhetta ja moniahta lehti erilaatusia lukuja on kirjottamatta, jotka kyllä olisin ennättänyt soaha, jos en olisi tullut muuttamaan ensiajatustani niitä postissa ollenkana lähettää. Syy tähän muutokseen on, että Montgomery täältä Ekkeröhön muuttava on vaadittu Helsingin kautta tehtävän valansa tähden matkoamaan. Koska hänen nyt viimmestäki viikon päästä pitää täältä lähteä, niin saan ne yhtä hyvin hänen matkassansa kulkemaan ja pääsen postirahat maksamatta.

Paljon niistä runoista on työtä ollut, enkä sitä surisi, kun olisivat nyt viimmenkänä kelpaavaiset. Ihmettelen vaan tuhmuuttani, kun luulin ne kesällä Helsingissä ollessa valmiiksi saavani. Pian yhtäläiseen siitä alkain, kun kotiin tulin, olen niiden kanssa aikani viettänyt ja melkein uutterasti kirjotellut. Niitä on nyt itte Tekstiä 60 arkin paikoilla isonlaatuista postipaperia kahteen riviin kirjotettu. Siihen lisäksi tulee erilaatuisia lukuja noi 15 arkin määriin.

Kerta sitte Helsingistä tultuani käpäsin taas Venäjänki puolella lisämyksiä saamassa, josta jo ehkä ennen lienen kirjottanut.

Kiitoksia lupauksestasi Kultala ja Ruunulinna tänne lähettää. Täällä kyllä tarvitsee jotain uutta, jos ei mieli ikävään kuolla, joka kuitenkana tähän asti ei vielä ole tapaukseksi saanut, koska Väinämöinen on kylliksi antanut työtä, vaan tästälähin pian ilman teidän siellä armahtamata taitais tapahtua. Jos et Clasenin ja Nymannin matkassa saa niitä kulkemaan, niin koe saada muitten kanssa jos Ouluun eli Kuopioon Apteekkari Kellgrenille, joka ne kyllä tänne laittaa.

Saapa nähdä koska maailmassa vasta ennätät tänne tulla. Minä ostin nyt Montgomeryn talon 1000 Ruplalla ja ilman sitä on minulla muuan Polvila niminen maan talo 1/4 Penikuorma kaupunnista, jotta nyt kyllä on huoneita, jos pitemmäksiki aiaksi tulisit. Entisen Hövölän, Appelgrenin syntymäpaikan, möin minä taas Doktorinna Aejmelaeukselle, koska se oli liian etäällä Kaupunnista. 2:n Viikon päästä Montgomery runoin kanssa kyllä on siellä. Tervehyksiä kaikille.

Lönnrot