TEKIJÄN ESISANAT

Arvoisat lukijat!


Tämä kirja sisältää muistelmia maanmiehistäni, jotka asuivat Suuren isänmaallisen sodan aikana miehitetyllä alueella entisessä Soutjärven piirissä. Kirjassa on myös eri puolilla maatamme evakossa olleiden kotiseutuni ihmisten muistelmia. Pidän heidän muistelmiaan totuudenmukaisina ja juuri sen takia arvokkaina sen ajan tapahtumien ymmärtämisen kannalta. Valitettavasti, muutamia heistä ei ole enää elossa.

Kaikki kirjassa esiintyvät nimet ja sukunimet ovat oikeita. Niiden nyt jo kaukaisten tapahtumien silminnäkijänä olen pyrkinyt täyteen objektivisuuteen. Siinä näen oman vaatimattoman työni perimmäisen tarkoituksen.

Esitän syvät kiitokseni Vepsän kulttuuriseuran puheenjohtajalle Zinaida Strogalštšikovalle, seuran hallituksen jäsenille ja kansallisuuspolitiikan komitean puheenjohtajalle Jevgeni Šorohoville heidän tuestaan sekä Karjalan valtiollisen kansallisuusasiain komitean varapuheenjohtajalle Tatjana Klejerovalle hänen avustaan tämän kirjan julkaisemisessa.

Vilpittömät kiitokseni Venäjän ja Karjalan tasavallan ansioituneelle kulttuurityöntekijälle Ivan Kostinille ja Kodima-lehden päätoimittajalle Nikolai Fominille.Rürik Lonin 2004

Vepsäks
По-русски

Tekijät