In English

JUMINKEON NÄYTTELYVUODEN AVAA URHO KÄHKÖSEN INSTALLAATIO "TUONEN VIRTA"

Juminkeon vuoden ensimmäisen näyttelyn taiteilija on Urho Kähkönen. Tuonen virta -näyttely on valo- ja äänitaiteesta koostuva koko näyttelytilan käsittävä installaatio. Se sisältää myös maalaus- ja video-taidetta. Taiteilijan mukaan Tuonen virta on sieluntila suomalaisen muinaisuskonnon ja nykykäsitysten läpi tarkasteltuna. Teos peilaa kalevalaista Tuonelan jokea, mutta lainaa myös kreikan mytologiasta manalan porttia vartioivan Kerberos-koiran, joka näyttelyssä on muuttunut ketuksi. Eräs installaation pääideoista on kertoa luonnon- ja elämänkiertokulusta.

Taideteoksensa materiaalina taiteilija on käyttänyt kotikylästään keräämiään ja löytämiään esineitä ja luonnonmateriaalia, kuten voikukan ja pajun siemenhaituvia, ullakolle kuolleita ampiaisia ja järvikaislaa. Näyttelyyn on tuotu myös Kuusamon kylän myllyn puinen hammasratas ja taiteilijan äidin vyyhtipuun jalkaosa sekä Kuusamonjärven rannasta löydetty jäkälän harmaaksi patinoima vene. Näyttelyssä kohtaavat sukupolvien ja perinteiden näkymätön verkko. Kuusamonjärvellä on liittymäkohtia myös Kalevan alkujuurille, sillä sen rantaan nousi vuonna 1831 runonkerääjä Elias Lönnrot matkallaan Vienaan.

Taidemaalarina tunnetuksi tullut Urho Kähkönen on viime vuosina laajentanut tekemistään myös mediataiteen puolelle. Hänellähän on myös media- ja videoalan koulutus. Miksi laajan monitaiteellisen installaation aiheeksi hän on valinnut Tuonelan joen, selittyy sillä että hän on työskennellyt 16 vuotta Hietaniemen hautausmaalla kausipuutarhurina. Siellä löytyy myös yksi hänen suurimmista taideteoksistaan, jonka teemana on myös Tuonelan joki.

Taiteilija toteaa korona-ajan vaikuttaneen näyttelyn sisältöön. Koska ihmiset ovat pandemian johdosta ahdistuneita, Tuonen virta -näyttelystä tuli seesteisempi ja rauhallisempi, kuin hän oli etukäteen suunnitellut. Hän toivoo näyttelyn kautta tarjoavansa siihen tutustuville antiikin kreikkalaisen tragedia-perinteen mukaisen katarsiksen eli puhdistumisen koronaikeen alta. Näyttelyn toteuttamiseen taiteilija on saanut apurahan Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahastolta.

JUMINKEON JULKAISUJA

Juminkeon viimeaikaisia julkaisuja ovat Vladimir Lukkosen kuvittama "Kalevala ja Pohjola", Arvo Survon inkerois-vatjalainen eepos "Pääskölintu - Päivälintu" ja englanninkielinen Mira Martikaisen kuvittama Kalevala. Teoksia on saatavissa Juminkeosta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.